NIK - historia

En dokumentationsgrupp bildades under 2011 — Kerstin Envall, Björn Söderman, Björn Ekstrand och Nisse Larsson. De har börjat intervjua "gamla" norrörabor och samla in bilder från förr.

Höjdhopp 1958 - från Kerstin Envalls albumNIK (som tidigare betydde Norröra Idrottsklubb) föddes 31 oktober 1948, stimulerad och befruktad av de svenska framgångarna vid olympiska spelen i London samma år. Det berättar en av de tre 16-åriga grabbar som grundade föreningen - Björn Ekstrand.

Banor anlades för längd och höjdhopp och det mättes ut sträckor för längdlöpning och snickrades häckar för sådana lopp. Diskus och prispokaler donerades och det köptes en kula och ett spjut. En riktig poloboll skänktes av ett par vänliga herrar som bedrövat såg hur ungdomarna spelade vattenpolo vid ångbåtsbryggan med en ynklig tennisboll. Till bollen följde även ett par riktiga poloburar och en svikt för simhopp på bryggan.

Från Stockholm utfördes gruppcyklingar till Eknö (innanför Furusund) där motorbåt hämtade för sista biten till Norröra.

Sommarfester arrangerades på Bybacka och Klubbslätten.
Stor var viljan och entusiasmen vid NIKs 10-årsjubileum 1958 då så många deltog i dragkampen att linan gick av och alla föll till marken. Aktiviteterna bara ökade och klubbrekord noterades i ett 50-tal olika grenar. Nu var medlemsantalet över 100 unga och gamla. Rodden och kanotpaddlingen Norröra-runt var tuff, liksom terrängloppet till och från Västernäsören (cirka 3 km) och Tättgrundssimningen. Utflykter gjordes till Marö och andra öar, som t ex tio personer i fyra öppna båtar till Rödlöga. Simkandidater och magistrar promoverades, och mängder av simborgarprov utfördes med god försäljning av dessa märken.

Men idrotten var inte bara sommarens NIK-utmaning. Under skolåret hölls klubbmästerskap i bordtennis, gång och skidlöpning. Så hyrdes t ex hela Åkeshovsbadet för klubbens bad och simtävlingar. På mode var även bilorientering som NIK arrangerade norr om Stockholm. Flera vinterfester hölls i Storkyrkans Folkskolas källarlokaler och luciafester och maskerader var uppskattade. På NIK höll man igång även utanför Norröra.

Björn Ekstrand - den tidige ordföranden - utbringar ett leve med klang för Norröra Idrottskubb när han hör om planerna att blåsa liv i den på nytt. Vissa aktiviteter kunde åter upplivas och flera tillkomma - t ex segeltävlingar, kajakpaddling och ett Midsommarplask - och ett fint midsommarfirande i klubbens regi.


<<  Upp

<< Till Norröra webbplats startsida