Biologisk bekämpning av mördarsniglarna på Norröra

Ove lägger ut de med nematoder infekterade sniglarna .

Nematod av den typ som parasiterar på  mördarsnigeln. Naturlig storlek är ca 0,5 mm

Ove Gerdins rapport från arbetet under tre helger i maj-juni

Vi har under de senaste tre åren sett hur sniglarna brett ut sig på Norröra. Framförallt från midsommarängen och söderut till avfarten mot Dr Johanssons fastighet. Även västerut från Kenneth Sydfors tomt finns det stora mängder.
Vi måste stävja deras utbredning, om vi ska kunna fortsätta att fira midsommar på midsommarängen. Vi vill ju också fortsätta att odla grönsaker och blommor, och fasar för att de sprider sig och invaderar våra trädgårdsmöbler, altaner och gräsmattor. Att trampa på en snigel är väldigt slemmigt, och vi vill ha kvar möjligheten att gå barfota.

Så vi har - på samfällighetens bekostnad - köpt några miljoner nematoder (en parasiterande rundmask), som infekterar och därigenom dödar sniglarna. Efter att Ove har samlat ihop en större mängd sniglar i hinkar, hällt på fuktig jord, vatten och nematoder, så har de fått stå svalt ett dygn. Sedan har han spritt ut de av nematoder infekterade sniglarna i området, vilket medför att nematoderna sprids till övriga sniglar.

Under helgerna 28-30 maj, 4- 6 juni och 11-13 juni upprepade han proceduren ett antal gånger, och förhoppningsvis har detta bromsat sniglarnas tillväxt på ön.


Spansk skogssnigel även kallad mördarsnigel

Den kommer från Sydeuropa, och upptäcktes i Skåne 1975 och är nu utbredd i Syd- och Mellansverige och börjar även förekomma i Norrland. Det aggressiva beteendet har gett den namnet mördarsnigel främst på grund av att den är den kannibal, men också för att den fullständigt kan massakrera de flesta av våra trädgårdsväxter; särskilt starkt luktande växter som lök, tagetes och kryddväxter.
Den har en enorm förmåga att föröka sig, då den är hermafrodit, dvs tvåkönad, med en stor produktion av ägg. Varje snigel kan lägga ungefär 400 ägg under sin livstid. Efter ca 4 veckor kläcks äggen. Då sniglarna är 5-6 veckor är de könsmogna, och får då i sin tur snabbt en stor avkomma. Även om det är en hög dödlighet på både ägg och unga sniglar, blir det under gynnsamma förhållanden ändå kolossalt mycket sniglar som når vuxen ålder.

Fuktiga och relativt svala somrar kan den fortplanta sig med en häpnadsväckande hastighet. På en villatomt kan man mycket väl hysa tusentals sniglar. De sprids genom att framför allt ägg och unga sniglar följer med transporter av växter, jord och trädgårdsavfall. Dessutom sprids de aktivt genom egna förflyttningar.


Nematoder

Nematoder är spolformade mycket små rundmaskar. Det finns tre huvudgrupper; frilevande, växtparasitära och djurparasitära nematoder. De är helt ofarliga för människan och många undersökningar har visat att de inte åstadkommer någon negativ miljöpåverkan.
 

<<  Upp

<< Till Norröra webbplats startsida